Slovensku chýbajú aj menej kvalifikovaní pracovníci a ich nábor zo zahraničia je však problematický. Upozornila na to personálna agentúra Grafton. Táto skupina pracovníkov je podľa agentúry žiadaná vo výrobnom aj nevýrobnom sektore. Slovensko však pre cudzincov nie je atraktívne, musí preto hľadať nové náborové destinácie v nečlenských krajinách Európskej únie (EÚ). Podľa Graftonu ale zamestnávatelia narážajú na problémy s vízami, ktorých vybavenie trvá aj pol roka.


„Vo výrobnom sektore firmy už dlhé roky nevedia dostatočne obsadiť odborné pracovné pozície, ako sú zvárači, obrábači kovov, elektrikári, vodiči VZV a podobne. Isté problémy sú tiež s menej kvalifikovanými pracovníkmi výrobných liniek či operátormi výroby,“ hovorí manažér Temp&Perm personálnej agentúry Grafton Branislav Jančuška.

Nevýrobný sektor zase podľa neho trápia pozície IT špecialistov, programátorov, vodičov MHD, ale aj zdravotníckeho personálu – chýbajú najmä zdravotné sestry, no aj lekári. Na trhu tiež absentujú pracovníci retailu ako predavači, pokladníci, zamestnanci hotelov či reštauračných služieb, ako recepčná, chyžná, čašník, kuchár a podobne.

Aktuálne na Slovensku pracuje viac ako 80-tisíc zahraničných pracovníkov, pričom takmer 30-tisíc ich bolo z Ukrajiny.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: