Príchod ukrajinských pracovníkov mal na slovenský pracovný trh pozitívny vplyv. Obsadili najmä pozície, o ktoré dlhodobo nebol zo strany ľudí na Slovensku záujem, či už z hľadiska malej atraktivity alebo nedostatočnej finančnej odmeny. Tvrdí to personálna agentúra Grafton.


„Ukrajinci sa môžu uplatniť najmä vo výrobe a logistike, pracovníci chýbajú aj v zdravotníctve, gastrosektore, automotive či elektrotechnickom a strojárskom priemysle,“ vysvetľuje sourcing manažér agentúry Grafton Ladislav Hanudeľ.

Ako ukazujú aktuálne prieskumy z ministerstva práce, na Slovensku sú už dlhodobo neobsadené tisíce pracovných pozícií. Počet voľných pracovných miest bol v januári tohto roka viac ako 81-tisíc, najviac v Bratislavskom kraji (28 220 miest), najmenej v Prešovskom kraji (2 761 miest).

Pozícií vhodných na obsadenie cudzincami bolo viac ako 32-tisíc. Ide predovšetkým o miesta s nižšou úrovňou kvalifikácie, kde nie je prekážkou jazyková bariéra. Ide napríklad o operátorov, montérov strojov a zariadení či pomocných pracovníkov v skladoch, výrobe, v službách a obchode.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: