Brigádnici bysi mali hľadať prácu u dôveryhodných zamestnávateľov, prípadne si spoločnosť, ktorá brigádu ponúka, preveriť. Odporúča to personálna agentúra Grafton. Slovenská firma by mala mať vlastnú webovú stránku so všetkými kontaktmi vrátane IČO. Informácie o nej by sa tiež mali dať vyhľadať aj v Obchodnom registri, na Finančnej správe a iných online platformách, ktoré poskytujú overené dáta o tuzemských firmách.


Pri každej brigáde je podľa Graftonu tiež potrebná pracovná zmluva, ktorú by si mal uchádzač dôkladne prečítať skôr, než ju podpíše. Písomná dohody by mala obsahovať všetky dôležité informácie o pracovných podmienkach. To znamená špecifikáciu náplne práce, informáciu o mzde, pracovnom čase, povinnostiach a právach zamestnávateľa aj zamestnanca.

„Dôležitou zásadou pre uchádzačov by mala byť aj komunikácia so zamestnávateľom v prípade akýchkoľvek nejasností . Špecifický prípad predstavujú brigády mimo Slovenska, kde je dôležité informovať sa aj o požiadavkách a právnych predpisoch týkajúcich sa pracovných povolení a podmienok pre zahraničných pracovníkov,“ dodáva personálna agentúra.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: