Česká spotrebiteľská organizácia dTest neodporúča používateľom sťahovať si do mobilného telefónu aplikáciu čínskeho e-shopu Temu. „Aplikácie podobných typov o nás zbierajú množstvo informácií a nie je jasné, akým spôsobom spracovávajú naše osobné údaje,“ varuje riaditeľka dTest Eduarda Hekšová s tým, že už len samotné stiahnutie aplikácie môže predstavovať bezpečnostné riziko.


V susednej Českej republike sa dostalo Temu do oblasti záujmu Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB), rovnako ako predtým iné čínske aplikácie TikTok alebo WeChat. NÚKIB vidí riziko v možnosti úniku citlivých používateľských informácií. Temu je navyše podozrivé z odovzdávania citlivých informácií svojich používateľov.

Spotrebiteľská organizácia dodáva, že aplikácia sa môže správať ako malware či spyware. To znamená, že aplikácia môže bez vedomia používateľa pracovať na pozadí, škodiť mu a zbierať jeho informácie. Objasňovanie a analýza ešte len prebiehajú. NÚKIB teda zatiaľ nevydal žiadne stanovisko ani bezpečnostné varovanie.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: