Peniaze bývajú druhým najčastejším darčekom, ktorý si ľudia nájdu pod stromčekom. Podľa prieskumu spoločnosti Portu ich v tomto roku plánuje darovať viac ako 30 percent respondentov.


Pri súčasnej vysokej inflácii by sme takéto peniaze nemali len tak odkladať bokom. Za sto eur si totiž v súčasnosti môžeme kúpiť tovar a služby, na ktoré nám pred rokom stačilo necelých 85 eur. „Preto je vhodné nečakať a za peniaze, ktoré nájdete pod stromčekom, si niečo kúpiť čím skôr. Onedlho totiž môže byť tá istá vec či služba opäť významne drahšia, keďže inflácia by mala aj naďalej zostať vysoká,“ radí analytik Portu Marek Malina.

Ak pre darované peniaze nemáme okamžité využitie, je lepšie ich čím skôr investovať. V prasiatku či na bežnom účte by len strácali na hodnote.

Kto sa rozhodne pre investovanie, mal by si zvoliť taký produkt, pri ktorom je predpoklad, že v dlhodobom horizonte prekoná infláciu. „Najlepšie investovanie je dlhodobé a pravidelné. Tak je možné zarobiť aj na prepadoch trhov, ku ktorému aktuálne dochádza. Aj jednorazová investícia je lepšia než žiadna, no pravidelná má oveľa väčší význam. Peniaze, ktoré nájdeme pod stromčekom tak môžu poslúžiť práve ako odrazový mostík a prvý investičný vklad, po ktorom môžu nasledovať ďalšie,“ vraví M. Malina.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: