Po zvyšovaní úrokových sadzieb na hypotékach banky začali dvíhať úroky aj na vkladoch. „Úrokové sadzby na termínovaných vkladoch sa zvyšujú. Inflácia je však vyššia ako úroky. Navyše z propagovaných úrokov sa automaticky strháva zrážková daň. Výsledný efekt je tak strata kúpnej sily peňazí uložených v banke,“ vraví investičný analytik Swiss Life Select Pavel Škriniar.


Aj keď úroky z vkladov pravdepodobne ešte porastú, neznamená to, že porazia infláciu. V minulosti to síce niektoré produkty dokázali, no išla väčšinou len o výnimky. Podľa P. Škriniara je Jednou zo svetlých výnimiek obdobie deflácie, kedy aj peniaze na bežnom účte napriek nulovému úroku zvýšili svoju kúpnu silu.

Odborník tvrdí, že napriek tomu nie je treba bankové vklady zatracovať. „Sú veľmi dôležité pre železnú rezervu, teda finančný vankúš na nepríjemné situácie v živote. Na výšku úspor na termínovanom účte sa dá 100-percentne spoľahnúť a preto ak nastane situácia, ktorá vyžaduje peniaze, dajú sa rýchlo použiť. Sankcia za nedodržanie viazanosti vo výške úrokov aj pre výšku úrokovej sadzby nezabolí,“ dodal P. Škriniar.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: