Na hluk z vrtuľníkov sa súčasnému verejnému ochrancovi práv ako aj jeho predchodkyni sťažovalo už vyše 600 obyvateľov miest a obcí východného Slovenska. Predchádzajúca ombudsmanka Mária Patakyová ešte v marci 2022 dala sťažovateľom za pravdu, keď konštatovala, že orgány kontroly sa síce danou vecou zaoberali, avšak neboli dostatočne efektívne a v konečnom dôsledku neposkytli dotknutým občanom včasnú a reálnu ochranu základných práv.


Orgán štátneho zdravotného dozoru – v tomto prípade ministerstvo dopravy – síce vykonal štátny zdravotný dozor a uložil prevádzkovateľovi zdroja hluku a vibrácií pokutu, toto opatrenie však podľa kancelárie ombudsmana nebolo dostatočne efektívne.

Súčasný verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský preto nechal tento prípad stále ako otvorený a chce ho sledovať. „Kolegyne z odboru ochrany práva na súdnu a inú právnu ochranu a práva na ochranu životného prostredia a kultúrneho dedičstva Kancelárie verejného ochrancu práv sa preto prípadu venujú intenzívne aj v týchto dňoch. Z ich zistení vyplýva, že je potrebné, aby som ako verejný ochranca práv žiadal naďalej od ministerstva dopravy uskutočnenie adekvátnej hlukovej štúdie. Táto štúdia môže zabezpečiť kvalifikované zistenia pre ďalší postup,“ vraví R. Dobrovodský.

Tento prípad podľa neho nie je jediný na Slovensku. „Aktuálne mám na stole na posúdenie podnet v obdobnej veci, ktorý sa týka hluku z vojenských vrtuľníkov,“ dodal R. Dobrovodský.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: