Viac ako polovica obyvateľov Slovenska (53 %) očakáva, že peniaze ich donútia pracovať aj po dovŕšení dôchodkového veku. Vyplýva to z výsledkov prieskumu medzinárodnej finančnej skupiny NN o dlhovekosti, ktorý sa uskutočnil v jedenástich krajinách sveta vrátane Slovenska.


Finančne si podľa výsledkov medzinárodného prieskumu najviac veria Holanďania. Slováci, naopak, skončili na chvoste rebríčka. Ich spokojnosť s vlastnou finančnou situáciou je podpriemerná a až 60 percent hovorí, že sa ich situácia za uplynulé obdobie zhoršila. Takmer štvrtina Slovákov má dnes problém vyjsť s peniazmi do konca mesiaca a 15 percent si dokonca potrebuje požičiavať od rodiny či priateľov.

Dve tretiny Slovákov v aktívnom veku tvrdia, že majú jasnú predstavu o tom, koľko potrebujú šetriť na dôchodok. Tretina respondentov sa výrazne obáva, že štát im nebude schopný garantovať dôchodky v čase, keď sa ich to bude týkať. Riešenie vidia v dlhšej práci. Každý druhý opýtaný si totiž myslí, že má takú prácu, v ktorej môže pokračovať až do sedemdesiatky, ak to bude potrebné.

Hoci sa priemerná dĺžka života zvýšila od roku 1980 o sedem rokov na súčasných 77 rokov, Slováci chcú ísť do dôchodku už ako 59-roční.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: