Vláda v stredu (6. apríl) s pripomienkami schválila dôchodkovú reformu z dielne ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Reforma obsahuje napríklad rodičovský bonus, vďaka ktorému môže pracujúce dieťa na Slovensku odviesť rodičovi na dôchodku 1,5 percenta z jeho hrubej mzdy či vymeriavacieho základu.


Okrem toho reforma obsahuje aj zavedenie takzvaného individuálneho dôchodkového stropu. Ľudia tak budú môcť odchádzať do predčasnej penzie po získaní 40 rokov dôchodkového poistenia. Dôchodková dávka sa tým ale bude krátiť o 0,3 percenta.

Klasický dôchodkový vek sa opäť naviaže na rast strednej dĺžky života. Zvyšovať sa bude každý rok zhruba o dva mesiace tak, ako s tým počíta napríklad v súčasnosti platná tabuľka odchodu do dôchodku.

Znižovať sa ale budú novopriznané dôchodkové dávky. Rezort práce totiž navrhuje, aby sa aktuálna dôchodková hodnota, s ktorou výpočet dôchodku počíta, zvyšovala každý rok o 95 percent priemernej mzdy. V súčasnosti platí, že sa zvyšuje celý rast priemerných zárobkov v krajine.

Dôchodková reforma, ktorá je v podobe novely zákona o sociálnom poistení, musí ešte prejsť legislatívnym procesom v parlamente. Ak novelu poslanci schvália, podpísať ju ešte musí prezidentka.