Zdražovanie hypoték sa nezastavuje. Od 18. júna zvyšuje úrokové sadzby pri všetkých fixáciách VÚB banka.


V prípade ročnej a trojročnej viazanosti sadzby úroky porastú o 0,6 percentného bodu. Obe fixácie tak bude banka ponúkať s úrokom od 2,39 percenta. Úroky pri hypotékach s fixáciou na 5 rokov sa zvýšia o 0,6 percentného bodu a 10-ročná fixácia zdražie o 0,2 percenta.

Podľa VÚB je hlavným faktorom, ktorý vplýva na ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb, prudký rast nákladov na financovanie hypoték. „Výnosy 10-ročných dlhopisov už dosahujú 2,8 %, za mesiac narástli takmer o celý percentuálny bod. Aj v Nemecku už sadzby narástli o takmer 2 percentuálne body,“ vraví makroanalytik VÚB banky Michal Lehuta.

So zvyšovaním sadzieb začal už dávnejšie americký Fed, Európska centrálna banka by mala úroky prvýkrát zvýšiť v júli. Podľa guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra by ECB mala zvýšiť úroky o 0,25 percentuálneho bodu a v septembri by mohli pristúpiť k ďalšiemu zvýšeniu až o 0,5 bodu. Toto zvyšovanie úrokov centrálnou bankou by však už malo byť započítané v sadzbách, ktoré platia klienti za hypotéky, keďže trh s týmto nárastom ráta.

Ako VÚB banka zmení úroky na hypotékach od 18. júna 2022

FixáciaPôvodný úrokNový úrok
1 rok1,792,39
3 roky1,792,39
5 rokov2,092,69
10 rokov2,893,09
Pozn.: Uvedené sú najnižšie úrokové sadzby, za ktoré možno hypotéku získať, ak si klient uzatvorí poistenie schopnosti splácať úver.

Najnižšie úrokové sadzby vo VÚB môžu získať len tí klienti, ktorí si v banke uzatvoria poistenie schopnosti splácať úver. Kto si toto poistenie neuzatvorí, musí počítať s tým, že jeho úroková sadzba narastie o 0,2 percentného bodu. To znamená, že bez poistenia bude možné po novom získať hypotéku s najnižším úrokom 2,59 percenta.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: