Slovenská sporiteľňa zvýši od štvrtka 23. júna úrokové sadzby na hypotékach. Drahšie budú všetky fixácie. Klienti po novom už nebudú môcť získať hypotéku za menej ako jedno percento.


Sporiteľňa držala doteraz úrok pod jedným percentom pri viazanosti sadzby na jeden rok. Klienti ju ešte stále môžu získať s úrokom 0,89 percenta. Ide predovšetkým o marketingový ťah, keďže väčšina ľudí má záujem o dlhšie viazanosti, pretože sa obávajú, že ak by si zafixovali úrok len na jeden rok, o rok by im výrazne narástla splátka.

Od 23. júna bude najnižší úrok, za ktorý bude sporiteľňa dávať hypotéky, vo výške 1,49 percenta v prípade viazanosti na jeden rok. Kým ročná viazanosť zdražie o 0,6 percentného bodu, pri všetkých ostatných viazanostiach sa sadzby zvýšia o 0,7 percentného bodu. Po novom tak dve z piatich viazaností bude sporiteľňa ponúkať s úrokom vyšším ako tri percentá.

Ako Slovenská sporiteľňa zmení od 23. júna úroky na hypotékach

FixáciaPôvodný úrok (% p.a.)Nový úrok (% p.a.)
1 rok0,891,49
3 roky1,892,59
5 rokov2,092,79
10 rokov2,693,39
15 rokov3,193,89
Uvedené sú najnižšie úrokové sadzby po zohľadnení zvýhodnenia v rámci programu Výhodný súčet.

Po rokoch neustálych poklesov úrokových sadzieb, odštartovala v druhej polovici februára vlna zdražovania hypoték. Odvtedy všetky banky už viackrát zvýšili svoje úrokové sadzby. Pred Slovenskou sporiteľňou naposledy oznámila zvyšovanie úrokov VÚB banka. Tá plánuje sadzby dvihnúť od soboty 18. júna.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: