Aj v novembri 2023 pokračoval medziročný pokles dovozu i vývozu tovaru. Novembrový pokles bol zatiaľ najvyšší za rok 2023. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


Podľa predbežných výsledkov sa v novembri zo Slovenska vyviezol tovar v hodnote 9,4 miliardy eur. Export medziročne klesol o 3,2 percenta. Hodnota dovozu sa prepadla o 14,3 percenta na 9,1 miliardy eur. „Bol to najvýraznejší medziročný pokles dovozu od prvej vlny pandémie koronavírusu v máji 2020,“ vraví hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne na úrovni 288,2 milióna eur. V porovnaní s rovnakým obdobím predminulého roka to predstavuje lepší výsledok o takmer 1,2 miliardy eur.

Z desiatich tried, ktoré sa sledujú pri exporte, vykázali medziročný nárast štyri z nich. Najväčší vplyv na vývoj celého exportu mali aj v novembri stroje a prepravné zariadenia, kam patrí aj vývoz automobilov. Hodnota vyvezeného tovaru v tejto triede medziročne stúpla o 0,6 %. „Medziročný nárast v tejto triede sa udržal nepretržite od začiatku roka 2023,“ hovorí J. Morháčová.

Pri dovoze rástli len dve z desiatich tried. Aj v novembri pokles celkového dovozu ovplyvnil najmä prepad dovozu minerálnych palív, kam patrí aj ropa, elektrina či zemný plyn. Hodnota dovozu v tejto oblasti medziročne klesla o vyše 43 percent.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: