Ceny tovarov a služieb rastú rekordným tempom. V máji sa medziročne zvýšili o 12,6 percenta.


Ešte rýchlejšie rastie takzvaná dôchodcovská inflácia. Tá vyjadruje, o koľko sa zvýšili náklady v domácnostiach dôchodcov. V máji to bolo o 13,5 percenta. To v praxi znamená, že za tovary a služby, ktoré pred rokom stáli sto eur, dnes penzisti zaplatia 113,50 eura.

Od dôchodcovskej inflácie závisí aj zvyšovanie dôchodkov. Od januára 2023 sa zvýšia dôchodky o rovnaké percento, o aké vzrastie dôchodcovská inflácia v prvých šiestich mesiacoch tohto roku. V prvých piatich mesiacov zatiaľ vzrástla o 11,3 percenta. Keďže ceny pravdepodobne porastú aj v júni, dôchodcovská inflácia za prvých šesť mesiacov by mala byť ešte vyššia.

Ak by sa od januára zvyšovali dôchodky o 11,3 percenta, znamenalo by to, že ku každej stovke, ktorú starobný penzista v tomto roku dostáva, mu Sociálna poisťovňa v budúcom roku pridá 11,30 eura. Napríklad ak má niekto starobný dôchodok 500 eur, v prípade valorizácia o 11,3 percenta, by mu v budúcom roku mala penzia vzrásť na 556,50 eura.

Keďže súčasný rekordný rast cien sa odrazí na vyšších dôchodkoch až v budúcom roku, vláda sa rozhodla, že penzistom vyplatí trinásty dôchodok tento rok skôr. Podobne ako vlani najnižšia suma trinásteho dôchodku bude 50 eur a najvyššia 300 eur. Platí pritom, že viac peňazí dostanú penzisti s najnižším dôchodkom. S narastajúcou výškou penzie sa suma trinásteho dôchodku bude postupne znižovať.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: