Jeden mesiac a jeden týždeň trvalo, kým niekto pokoril rekordne lacné hypotéky od UniCredit Bank. Tá doteraz ponúkala najnižšiu úrokovú sadzbu na hypotéky v histórii vo výške 0,39 percenta pri trojročnej viazanosti sadzby.

Od zajtra túto ponuku o jednu stotinu percenta prekoná Fio banka. Tá podľa informácii, ktoré zverejnil portál Finančná hitparáda, bude ponúkať hypotéky s ročnou i trojročnou viazanosťou sadzby za 0,38 percenta. Pri oboch viazanostiach banka doteraz ponúkala úrok 0,48 percenta.

Súboj bánk o hypotéky

Táto sadzba bude pravdepodobne určená len pre ľudí, ktorí si sem prenesú úver z inej banky. Fio banka totiž ponúka klientom zľavy za splnenie jednotlivých podmienok. Najnižší úrok v súčasnosti môžu dostať ľudia, ktorí budú hypotéku refinancovať.

Podobne ako v Unicredit Bank, Fio banka podmieňuje získanie nízkeho úroku uzatvorením poistenia schopnosti splácať úver.

V tesnom závese za týmito bankami v ponuke najnižších úrokov aktuálne zostáva Prima banka. Tá so svojim úrokom 0,4 percenta pri 40-mesačnej viazanosti cieli najmä na ľudí, ktorí chcú svoj úver refinancovať. Na rozdiel od UniCredit Bank či Fio banky však núka tento úrok všetkým žiadateľom, nevyžaduje tak uzatvorenie poistenia.

Každý, kto sa rozhodne svoj úver preniesť do inej banky, by si to však mal najprv dobre zrátať. Hrozí totiž, že na poplatkoch zaplatí viac, ako ušetrí na splátkach.

Národná banka Slovenska naposledy zverejnila priemerné úrokové sadzby z hypoték za august. Vtedy banky dávali nové úvery s priemernou úrokovou sadzbou 1,06 percenta. Odvtedy však úvery zlacnila UniCredit Bank, Prima banka a teraz aj Fio banka. Ak sa k zlacňovaniu pridá aj niektorá z veľkých bánk, priemerné úrokové sadzby sa môžu dostať pod hranicu jedného percenta.