Kým výnosy z dlhopisov rastú, akcie si pripisujú straty. Nadol ich ťahajú práve rastúce výnosy z dlhopisov. Výnosy desaťročných amerických dlhopisov sa dostali už na úroveň 4,86 percenta. Podľa portálu Finanzmarktwelt akcie zráža aj politická situácia v USA, kde najnovšie odvolali šéfa Kongresu.


Americký akciový index Dow Jones už dokázal vymazať celý tohtoročný zisk. Len včera prišiel o 430 bodov, v porovnaní so začiatkom roka je nižšie o 134 bodov, resp. o 0,4 percenta. Širší index S&P 500 je na tom lepšie, keď v porovnaní so začiatkom roku je stále v 10,6 percentnom pluse. No aj on klesá. Za posledný mesiac prišiel o takmer šesť percent.

Kým v predchádzajúcich rokoch dlhopisy prinášali nulové až záporné výnosy, dnes v dôsledku vyšších úrokových sadzieb zarábajú výrazne viac. Odborníci tvrdia, že aj keď úroky klesnú, bude to znamenať, že výnosy starších dlhopisov ešte stúpnu, keďže budú ponúkať výhodnejšie podmienky pre investorov. „Kvôli inverznému vzťahu medzi úrokovými sadzbami a cenami dlhopisov sa do nich oplatí investovať v dobe, keď sú sadzby na trhu vyššie. Nielenže ponúkajú lepšie úročenie, ale po následnom poklese úrokov centrálnej banky ich hodnota stúpne,“ povedal Marek Malina, analytik online investičnej platformy Portu.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: