Vyššie ceny potravín a energií boli v posledných mesiacoch veľmi diskutovanou témou. A aj napriek avizovanému zastaveniu zdražovania, nie je odveci pristúpiť k domácim opatreniam a zaviesť do praxe niektorý z týchto trikov, ktorý vám môže pomôcť ušetriť v kuchyni.

Spotrebiče nestačí vypnúť, ale aj odpojiť

Počuli ste už o pohotovostnom režime spotrebičov (ozn. aj stand-by režim)? Ide o stav, kedy je spotrebič na prvý pohľad vypnutý, teda aktívne sa práve nepoužíva, no je pripojený k sieti a pripravený na okamžité zapnutie. Spotrebič v tomto režime odoberá zo siete malé množstvo energie, čím nepriamo zvyšuje aj účty za elektrinu. Môže ísť napríklad o kávovar (priemerná spotreba počas stand-by režimu je 10,26 kWh za rok) či mikrovlnku (priemerná spotreba je 27,72 kWh/rok, ako vyplýva z testov uskutočnených Americkým národným laboratóriom v Berkeley). Kuchynské spotrebiče teda nestačí len zdanlivo vypnúť kliknutím jedného tlačidla, je potrebné ich aj odpojiť zo zásuvky.

Zdroj foto: vlastné / XXXLutz.sk

Papierové utierky nahraďte textilnými

Premýšľali ste niekedy nad tým, čo všetko sa skrýva za výrobou papierových kuchynských utierok? Napríklad koľko vody a energie sa pri tomto procese spotrebuje a koľko stromov skončí vyrúbaných? Tento priemysel patrí medzi piatich najväčších spotrebiteľov energie. Papierové utierky sú teda nielen neekologické, ale aj drahé a vytvárajú odpad. Skúste ich vo vašej kuchyni nahradiť textilnými utierkami na riad, ktoré budete používať opakovane. Stačí ich len vyprať.

Úspora energie vďaka LED osvetleniu

LED osvetlenie kuchyne prináša úsporu energie a nákladov – tieto LED svetelné zdroje sa vyznačujú vyššou produkciou lúmenov na watt. Lepšia energetická účinnosť však nie je jediným benefitom. Ide zároveň o ekologickú voľbu, pričom ich životnosť je v priemere až 30 tisíc hodín. Čo to znamená? Ak budete denne v kuchyni svietiť približne štyri hodiny, LED žiarovka vám vydrží minimálne po dobu 20 rokov. Nebudete ich teda musieť vymieňať tak často.

Ako ušetriť v kuchyni? Jednoduché triky, ako skoncovať s plytvaním
Zdroj foto: vlastné / XXXLutz.sk

Skladujte potraviny správne

V prípade potravín dochádza k obrovskému plytvaniu. Aj tu sú dopady nielen finančného charakteru, kedy v podstate vyhadzujeme do koša aj peniaze, ale taktiež ekologického – zvyšovanie emisií skleníkových plynov, ktoré prispieva k zmene klímy. Začnite od efektívneho plánovania jedál a nákupov (nakupujte menej a častejšie, všímajte si dátum spotreby, naplánujte si jedálny lístok na týždeň dopredu a nakupujte len to, čo budete potrebovať a podobne) a pokračujte správnym skladovaním potravín.

Aká by mala byť teplota v chladničke?

Dôležitá je aj teplota v chladničke a mrazničke, aby si potraviny zachovali svoju čerstvosť a kvalitu. Odporúčaná teplota v chladničke je 5 až 7 °C, v mrazničke by mala byť čo najbližšie k -18 °C.

Chladnička – spotrebič s vyspelou technológiou

Okrem základných funkcií ponúkajú dnešné moderné chladničky aj pokročilejšie technológie. Napríklad EverFresh, tj. špeciálny vákuovací systém, ktorý minimalizuje výkyvy teplôt, BioFresh (nulová zóna) pre skladovanie zeleniny a syrov, LED modré svetlo, ktoré napomáha zachovaniu nutričných hodnôt daných potravín a ďalšie.

Tento kuchynský spotrebič, ale aj všetky ostatné, preto vyberajte s rozumom. Aj keď môže byť počiatočná investícia vyššia, vráti sa vám v podobe úspor v budúcnosti.