Opätovné naviazanie príplatkov za prácu počas víkendov a v noci na minimálnu mzdu sa nepáči Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS). O tomto návrhu, ktorý predložili poslanci opozičného Smeru-SD, by mali rokovať poslanci.


K zmrazeniu príplatkov prišlo v roku 2020, keď ekonomiku zasiahla pandémia koronavírusu. Toto opatrenie malo podnikateľom pomôcť prekonať ťažké obdobie.

„Je absurdné, že v súčasnom období extrémneho zvyšovania nákladov, majú zamestnávateľom takýmto spôsobom skokovo rásť ďalšie výdavky. Zmena zákona azda najvýraznejšie zasiahne práve do činnosti prevádzok v cestovnom ruchu, pre ktoré je typická práve práca počas víkendov a sviatkov, kedy je dopyt zo strany zákazníkov, pochopiteľne, vyšší. Mnohé prevádzky už dnes nedokážu preniesť zvýšené náklady spôsobené infláciou do cien svojich služieb, pretože by boli nepredajné. Práve to je jeden z dôvodov, prečo mzdy v gastro sektore ako jedinom odvetví stagnujú a nerastú,“ vraví prezident AHRS Marek Harbuľák.

Sektor HoReCa sa podľa neho ešte stále nevyrovnal s negatívnymi dôsledkami pandémie. Po nej hneď prišla inflačná a energetická kríza. „Zvyšovanie príplatkov v praxi spôsobí ďalšie zdraženie celkovej ceny práce a zvýšenie nákladov pre podnik. Mzdy zamestnancov v cestovnom ruchu budú aj naďalej stagnovať, čo môže prispieť k ďalšiemu odlivu pracovníkov. Je preto potrebné si položiť otázku či tieto opatrenia skutočne niekomu pomôžu,“ vraví M. Harbuľák.

Namiesto zvyšovania príplatkov by podľa neho vláda mala predstaviť skutočne systémové opatrenia, ktoré umožnia zvýšenie konkurencieschopnosti podnikov, a vytvoria priestor na rast platov. „Medzi takéto nástroje patrí napríklad dočasné zrušenie daní a odvodov z mzdových príplatkov, ktoré reálne zvýši mzdy zamestnancom, či zníženie sadzby DPH pre služby cestovného ruchu,“ dodal.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: