Slovenská pošta zašle balíky s humanitárnou pomocou na konkrétnu adresu na Ukrajinu zadarmo. Túto službu začala poskytovať od 23. marca tohto roka. Ukrajinská pošta prisľúbila prioritné doručovanie takýchto zásielok. Balíky humanitárnej pomoci môže ľudia podávať na všetkých pobočkách pošty.


Zásielky môžu mať maximálne päť kilogramov, byť správne zabalené a viditeľne označené poznámkou „HUMANITARIAN AID“ na adresnej strane balíka. Maximálna hodnota tovaru v zásielke je 50 eur. Obsahom zásielky môže byť len humanitárna pomoc ako trvanlivé potraviny, lieky a zdravotnícky materiál, potraviny, oblečenie, hygienické potreby a podobne.

Pošta upozorňuje, že v nich nemôže byť alkohol, zbrane, pyrotechnika či horľavé látky. Pri podávaní balíka sa vypĺňa aj takzvaná sprievodka, ktorá je zároveň colným vyhlásením. V nej uvedie, že zásielka je darček, a aj hodnotu darčeka do 50 eur.

Pri podávaní balíka cez elektronický podací hárok musí odosielateľ zvoliť možnosť „v hotovosti“ a „úhrada pri podaji“, čím zabezpečí bezplatné prijatie balíka na pošte. Pošta ale zaručuje, že balík sa vzhľadom na komplikovanú situáciu na Ukrajine nestratí, nepoškodí či dorazí včas.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: