Najčastejšie sú bicykle odcudzené zo spoločných priestorov a pivníc, ale aj z verejných priestranstiev. Vyplýva to zo štatistík poisťovne Generali. Počet krádeží bicyklov a elektrobicyklov podľa poisťovne narastá počas jarných a letných mesiacov. Zlodeji sa špecializujú najmä na novšie a drahšie horské bicykle či elektrobicykle. Záujem ľudí o kúpu bicykla či elektrobicykla stúpa vplyvom pandémie, ale aj čoraz drahších pohonných hmôt.


Podľa databázy ukradnutých bicyklov je hlavnou sezónou zlodejov obdobie od apríla až do októbra, pričom najviac bicyklov sa odcudzí počas augusta. Zlodeji majú v oku najmä drahšie horské bicykle a elektrobicykle, ktoré vedia následne dobre predať. Ničím výnimočným nie je ani krádež na objednávku.

Bicykel je poistený v rámci poistenia domácnosti, poistné krytie sa však spravidla vzťahuje len na miesto poistenia uvedené v poistnej zmluve, teda na byt alebo vlastnú pivnicu. Niektoré poisťovne v podmienkach na poistenie bicykla majú špecifikované, z akého materiálu musí byť garáž či pivnica, ak chce klient dostať poistné plnenie v prípade krádeže.

Väčšina poisťovní napríklad nekryje krádež bicykla mimo budovy, teda na ulici. Jediná poisťovňa, ktorá ponúka samostatné poistenie bicykla aj s krytím krádeže mimo domova, je Generali. Zvyšné poisťovne ho kryjú len v rámci poistenia domácnosti alebo prostredníctvom samostatného pripoistenia.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: