V pondelok zaznamenal bitcoin prudký nárast a prekročil hranicu 65 000 dolárov, čím sa dostal do bezprostrednej blízkosti svojich rekordných úrovní. Cena počas európskeho obchodovania dosiahla maximum na úrovni 65 537 dolárov, pričom už v ázijskom obchodovaní stanovila nové dvojročné maximum. Rekordnú hodnotu 68 999,99 dolára dosiahol bitcoin v novembri 2021. Informovala o tom agentúra Reuters.


Najväčšia kryptomena podľa trhovej hodnoty tento rok zaznamenala nárast o 50% a väčšina tohto rastu sa udiala v posledných týždňoch, kedy prudko vzrástli prílevy do bitcoinových fondov kótovaných v USA.

V Spojených štátoch boli na začiatku tohto roku schválené fondy obchodované na burze (ETF) . Ich spustenie otvorilo dvere novým veľkým investorom a znovu rozprúdilo nadšenie a dynamiku pripomínajúcu obdobie pred dosiahnutím rekordných úrovní v roku 2021. „Prílevy neustávajú, keďže investori sa cítia pri vyšších cenách viac sebavedomo,“ uviedol pre Reuters Markus Thielen, vedúci výskumu v analytickej spoločnosti 10x Research v Singapure.

Do desiatich najväčších amerických bitcoinových fondov pribudlo v týždni do 1. marca 2,17 miliardy dolárov, pričom viac ako polovica z toho smerovala do Bitcoin Trustu spoločnosti BlackRock (IBIT.O).

Menší konkurent, ethereum, sa podľa Reuters tiež teší záujmu špekulantov, keďže očakávajú, že by čoskoro mohol získať podobne ako bitcoin vlastné fondy obchodované na burze. Od začiatku roka preto vzrástol o 50 % a v pondelok sa obchodoval na dvojročných maximách na úrovni 3 518 dolárov.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: