Vysoké úrokové sadzby na hypotékach znamenajú nielen predraženie úverov ale aj to, že menej ľudí si môže dovoliť vlastné bývanie. Podľa Národnej banky Slovenska dostupnosť bývania klesla na úroveň spred 15 rokov. Pre mnohých ľudí, ktorí snívajú o vlastnom byte, tak zostáva poslednou nádejou pokles cien nehnuteľností.


Ak klesnú ceny domov a bytov, dostupnosť bývania by sa mala zlepšiť. Investičný analytik Swiss Life Select Pavel Škriniar upozorňuje, že dlhé otáľanie spôsobí, že podmienky na získanie úveru sa sprísnia. „Od 1. júla sa zvyšuje životné minimum. O túto sumu banky v rámci testovania schopnosti splácať úver znížia čistý príjem. Pri stabilnom príjme tak dlžník bude mať nárok už iba na nižší úver,“ vraví P. Škriniar.

To, o koľko klesne maximálne dostupný úver, závisí od príjmu žiadateľa. Podľa P. Škriniara platí, že čím vyšší príjem, tým menej klesne maximálna výška úveru.

Ak má niekto nízky príjem a čaká, že s poklesom cien nehnuteľností si bude môcť jednu z nich zadovážiť, môže byť podľa analytika sklamaný. Na hypotéku, ktorú môže získať dnes, v budúcnosti už nemusí mať nárok. „Nízkopríjmovým žiadateľom o hypotéku sa riešenie otázky bývania bude pri raste úrokových sadzieb a zvyšovaní životného minima iba vzďaľovať,“ tvrdí P. Škriniar.

Ani predávajúci to podľa neho nebudú mať ľahké. „Tí, ktorí čakajú na obrat v trende, budú potrebovať čakať podstatne dlhšie, kým predajú svoju nehnuteľnosť za požadovanú cenu. Ceny sa určite raz dostanú na svoje maximá, je iba otázkou (možno dlhého) času, kým sa tak stane,“ dodal P. Škriniar.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: