Priemerná inflácia v roku 2022 dosiahla úroveň 12,8 percenta. Pod vysoký rast inflácie sa podpísali predovšetkým rast cien energií, potravín a pohonných hmôt. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


„Rast cien sa v minulom roku výrazne zdynamizoval, inflácia v roku 2021 dosiahla 3,2 %, a od roku 2005 ani raz neprekročila hranicu 5 %. Vlaňajšia ročná inflácia tak prekonala predošlé maximum z roku 2000, kedy rast cien dosiahol 12 %. Vyššia inflácia bola nameraná iba v prvom roku existencie samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993, kedy inflácia prekročila 23 %,“ vysvetľuje hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová. V roku 1993 sa inflácia merala pomocou mierne inej metodiky v porovnaní so súčasnosťou.

Vysoký rast cien sa podľa Štatistického úradu prejavil najmä kvôli zdražovaniu potravín a nealkoholických nápojov ako aj bývania s energiami. Tie sa na výdavkov slovenských domácností podieľajú viac ako 47 percentami. Pri potravinách sa ceny vlani zvýšili o 19,3 percenta a bývanie s energiami zdraželo o 15,5 percenta.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: