Ceny bytov z druhej ruky v Bratislave opäť klesli oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 2,76 percenta. Pokles cien na sekundárnom trhu pokračuje už tretí štvrťrok v rade. Vo svojej správe to uviedli analytici spoločnosti Bencont Investments. Ponuková cena sa tak v druhom štvrťroku pohybovala na úrovni 3 484 eur za meter štvorcový.


„Zvýšené úrokové sadzby a inflácia naďalej pokračovali v oslabovaní kúpyschopného dopytu, čo má dopad na ceny starších bytov ale aj na pokles predaja a stagnáciu cien v prípade novostavieb, ktoré sa už rok držia na rovnakej úrovni. Aktuálne je priemerná cena novostavieb o 45 percent vyššia ako priemerná cena bytov na sekundárnom trhu, aj keď tu treba dodať, že priemernú cenu novostavieb ťahajú nahor projekty v centre mesta, ktoré sa v sekundárnej ponuke nenachádzajú,“ tvrdí Bencont Investments.

Priemerná úžitková plocha starších bytov v druhom štvrťroku predstavovala obdobnú úroveň ako v predchádzajúcom štvrťroku a to 63,87 metrov štvorcových. Priemerná absolútna cena bytov sa medziročne znížila o 9,85 percenta.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: