Českú Raiffeisenbank opúšťajú niektorí významní klienti. Prekáža im, že väčšinový akcionár banky, rakúska skupina Raiffeisen Bank International, stále vlastní banku v Rusku. Práve z Ruska pochádza veľká časť zisku skupiny. Informovali o tom české Hospodářské noviny.


Odchod od Raiffeisenbank potvrdil napríklad jeden z najbohatších Čechov a majiteľ spoločnosti Isolit-Bravo Kvido Štěpánek. V Raiffeisenbank mal termínované vklady, na ktorých skončila v súčasnosti viazanosť. Peniaze z banky firma plánuje vybrať a počíta s tým, že ich dlhšiu dobu neobnoví.

Spoluprácu s Raiffeisenbank podľa infomrácií HN prerušil aj predajca leteniek Kiwi.com. Od banky má odísť aj start-up SpaceKnow, ktorý na základe umelej inteligencie analyzuje satelitné zábery. HN tvrdia, že podobné kroky zvažujú aj ďalšie firmy.

Aj keď česká Raiffeisenbank nemá vplyv na pôsobenie skupiny v Rusku, podľa niektorých klientov to ako argument neobstojí. „Je to síce vina ich nadnárodnej matky z Rakúska, ale spoločne tvoria tím a musia niesť zodpovednosť,“ povedal pre HN K. Štěpánek.

Rovnakého majiteľa ako česká Raiffeisenbank má aj slovenská Tatra banka. Tá musela naposledy riešiť, že šéf festivalu Pohoda vrátil cenu Nadácie Tatra banky za umenie, ktorú dostal ešte v roku 2012. Týmto spôsobom chcel protestovať proti tomu, že majiteľ banky stále podniká v Rusku.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: