Jednou z najsilnejších sankcií, ktoré by mohli štáty Európskej únie a USA uvaliť na Rusko, je odpojenie krajiny od systému medzinárodných platieb SWIFT. V takom prípade by Rusko dokázalo posielať a prijímať platby len so štátmi, ktoré používajú vlastný platobný systém. Ide napríklad o Čínu.


Analytička spoločnosti Next Finance Markéta Šichtařová tvrdí, že v takom prípade by nebolo možné uskutočniť žiadnu priamu obchodnú operáciu medzi ktoroukoľvek krajinou Európy a Ruskom. „Znamenalo by to prakticky zmrazenie zahraničného obchodu. Nie len deklaratórne, ale úplne.“

Aj preto Európa podľa nej okolo SWIFTU lavíruje. „Je to mimoriadne silná zbraň, Rusko by začalo veľmi rýchlo ekonomicky krvácať. Nedokázalo by legálne dovážať z Európy jedinú komoditu, jedinú službu. Ale rovnako aj európske podniky obchodujúce s Ruskom. Neexistovala by žiadna výnimka, žiadna služba by nemohla byť legálne preplatená, pokiaľ by sa prevod neuskutočnil prostredníctvom niektorej tretej krajiny, ktorá má duálny systém s Ruskom,“ hovorí M. Šichtařová.

Aj preto pravdepodobne politici k tejto sankcii nesiahnu. „Radšej budú v televízii hovoriť, že sa musíme zomknúť,“ dodala M. Šichtařová. Trhy však podľa nej už rátajú aj s týmto variantom. Preto cena ropy prekračuje sto dolárov za barel a akcie prudko padajú. Ruské akcie pritom prežili najhorší deň v histórii, keď prišli o vyše 38 percent.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: