Finančná správa ukázala zoznam pobočiek, na ktorých si klienti môžu vybaviť colné formality súvisiace s vývozom áut na Ukrajinu. Musia to urobiť ešte pred príchodom na hraničný priechod. Informovala o tom hovorkyňa Finančnej správy SR Martina Rybanská. Ide o 30 vnútrozemských pobočiek colných úradov po celom Slovensku.


Len v rámci východného Slovenska colné služby poskytuje sedem pobočiek colných úradov. Okrem podania elektronického colného vyhlásenia je potrebné mať k dispozícii aj samotné vozidlo pre možnosť vykonania colnej kontroly.

Ak hodnota vozidla nepresiahne 3 000 eur, môže byť podané elektronické colné vyhlásenie aj priamo pobočke colného úradu na hraničnom priechode. V prípade, ak je čistá hmotnosť vozidla do tisíc kilogramov alebo hodnota vozidla nepresahuje hodnotu tisíc eur, môže byť vyhlásenie podané ústne priamo na hraničnom priechode.

Vzhľadom k tomu, že Ukrajina je stále považovaná za tretiu krajinu občania tejto národnosti nemôžu v snahe vyviezť auto na Ukrajinu vystupovať v elektronickom vyhlásení ako vývozca.  V takomto prípade môže za nich podať vyhlásenie predajca, alebo môžu osloviť akúkoľvek špedičnú organizáciu.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: