Europoslanci v stredu prijali nové pravidlá na zabezpečenie okamžitého príchodu prevedených finančných prostriedkov na bankové účty retailových zákazníkov a podnikov v celej Európskej únii (EÚ). Informoval o tom tlačový tajomník styčnej kancelárie Európskeho parlamentu Ján Jakubov s tým, že členské štáty budú mať na uplatnenie nariadenia jeden rok.


Okamžitý prevod sa má vykonať bez ohľadu na deň alebo hodinu a peniaze musia prísť na účet príjemcu do desiatich sekúnd. Platiteľ by mal byť do desiatich sekúnd informovaný aj o tom, či prevedené finančné prostriedky boli alebo neboli sprístupnené zamýšľanému príjemcovi.

Ešte v roku 2022 spustili instatné platby tri najväčšie banky na Slovensku – Slovenská sporiteľňa, VÚB a Tatra banka. Doteraz sa k nim žiadna iná banka nepridala. Ak klient jednej z týchto bánk pošle peniaze do inej zapojene banky, peniaze na účet dorazia v priebehu pár sekúnd.

V prípade, že jedna z dvoch bánk nepodporuje okamžité platby, peniaze na účet v inej banke dorazia zvyčajne až nasledujúci pracovný deň. Instantné platby možno využívať aj pri prevodoch v rámci eurozóny za predpokladu, že slovenská aj zahraničná banka tieto prevody podporuje.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: