Od 1. februára tohto roka začala platiť zvýšená spotrebná daň na tabakové výrobky. Táto zmena sa podpisuje aj pod nárast koncových cien cigariet. Upozornila na to spoločnosť JTI Slovak Republic s tým, že cigarety so starou a nižšou cenou možno nájsť na trhu ešte do konca marca, iné kategórie produktov o niečo dlhšie.


Manažér spoločnosti JTI Slovak Republic Martin Jaroš upozorňuje, že cigarety so starými kontrolnými známkami sa môžu dopredať aj skôr. „Netreba sa spoliehať na to, že cigarety s nižšou cenou budú na trhu počas celého dvojmesačného prechodného obdobia. Obchodníkom sa tieto staré zásoby rýchlo míňajú a nahrádza ich tovar s novou daňovou sadzbou,“ povedal.

Daň tvorí v prípade cigariet a sypaného tabaku podstatnú časť ich ceny. Vyššia daň sa preto do konečnej ceny premieta v plnej miere. K tomu treba pripočítať aj zvýšené výrobné náklady spojené s energetickou krízou a rastúcimi cenami materiálov. Tieto faktory vedú k tomu, že cena krabičky cigariet sa tento mesiac zvyšuje rádovo o desiatky centov.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: