Celková inflácia klesla v júli tohto roka už piaty mesiac po sebe, v medziročnom porovnaní boli ceny vyššie o 9,7 percenta. Inflácia tak na začiatku leta klesla po vyše roku na jednocifernú hodnotu. Upozornil na to Štatistický úrad SR.


Najväčší vplyv na celkovú infláciu majú stále ceny potravín s nealko nápojmi, ktoré spolu s bývaním a energiami tvoria dve najvýznamnejšie položky vo výdavkoch domácností. Potraviny a nealko nápoje boli v júli medziročne drahšie o 16,5 perccenta. Rast cien v odbore bývanie a energie v júli klesol na úroveň 8,4 percenta, čo bola najnižšia hodnota od decembra 2021.

Rast nad 20 percent si v júli udržali naďalej ceny napríklad tovarov a služieb na bežnú údržbu domácností, primárneho a predprimárneho vzdelávania. Rast nad desať percent si zachovali aj ceny v reštauráciách a kaviarňach, ubytovacích službách, dovoleniek, ako aj tovarov a služieb osobnej starostlivosti.

Tlmiaci účinok mal najnovšie aj pokles cien rekreačných služieb a kultúry ovplyvnený zrušením koncesionárskych poplatkov. Z minulých mesiacov pretrval aj tlmiaci efekt medziročne lacnejších pohonných látok (o 16,3 %).

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: