Sociálna poisťovňa spustila na svojej webovej stránke kalkulačku na výpočet januárovej valorizácie dôchodku. V novej kalkulačke si každý dôchodca môže vypočítať, ako sa mu zvýši jeho dôchodok v roku 2024.


Dôchodca si z ponuky v kalkulačke vyberie druh dôchodku a v ďalšom riadku uvedie mesačnú sumu dôchodku, ktorú poberá. Po výpočte sa dozvie o koľko eur sa jeho dôchodok zvýši a aká je celková suma jeho dôchodku po zvýšení od 1. januára 2024.

Kalkulačka má len informatívny charakter a o zvýšení dôchodku budepoisťovňa každého dôchodcu informovať v rozhodnutí, ktoré mu doručí poštou alebo do elektronickej schránky. O valorizáciu dôchodku nie je potrebné žiadať, poisťovňa dôchodky prepočíta a vyplatí automaticky. Poberatelia dostanú dôchodky vo zvýšenej sume vo januárových výplatných termínoch.

Vlastnú kalkulačku na výpočet valorizácie dôchodku spustil aj portál Finsider. Do kalkulačky stačí zadať výšku dôchodkovej dávky, ktorú penzista poberá. Na základe toho kalkulačka vypočíta, ako sa zvýši dôchodok a vo výsledku ukazuje sumu, ktorú bude penzista poberať od januára budúceho roka.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: