Last minute zájazdy, čiže dovolenky kupované na poslednú chvíľu, za dva mesiace zdraželi v priemere o desať percent. Vyplýva to z analýzy cien spoločnosti CapitalPanda, ktorá sa pozrela na ceny zájazdov na august tohto roka v 13 európskych letných turistických destináciách z ponuky on-line rezervačných systémov najväčších nemeckých cestovných kancelárií.


Kým v májovej cenovej mape analytici zistili, že najlacnejšie zájazdy sú do gréckych a tureckých destinácií, v aktuálnom porovnaní cien last minute a last moment tieto pôvodne najlacnejšie destinácie patria k najrýchlejšie zdražujúcim. Napríklad turecká Antalya zdvihla ceny o takmer 16 percent.

Najväčší cenový skok však ukazujú ceny zájazdov pri pobyte na chorvátskom ostrove Hvar (o 26 %) a v talianskej Kalábrii (o 22 %). Pritom v jarných katalógoch stáli pobyty v Chorvátsku pre toto leto o 20 až 25 percent viac ako v roku 2021.

Skutočné last minute ponuky ponúkajú iba drahé päťhviezdičkové hotely, aj to len výnimočne. Napríklad all inclusive zájazd na Sardíniu zlacnel oproti máju o vyše 16 percent a all inclusive zájazd na Francúzsku riviéru o necelých šesť percent.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: