V najbližšom období, ani v budúcom roku nemôžeme očakávať výrazný rast miezd, ktorý pokryje infláciu a zvýšené ceny tovarov a služieb. Životná úroveň ľudí na Slovensku tak bude klesať a trendom sa stane striedanie zamestnávateľov v snahe získať čo najlepšie finančné ohodnotenie. Upozorňuje na to personálna agentúra Grafton.


„Kým v uplynulých dvoch rokoch zamestnanci uprednostňovali istotu práce pred mzdou, v súčasnosti je to naopak. Tlak na zamestnávateľov sa neúprosne zvýši, pretože ľudia nedokážu pokryť straty v rodinných rozpočtoch, budú si však chcieť udržať svoju životnú úroveň alebo aspoň nepocítiť v celom dôsledku jej dopady,“ tvrdí šéf Graftonu Martin Malo.

Trendom na trhu práce sa tak podľa jeho slov stane takzvaný job hopping, čo je doslova skákanie z práce do práce v snahe finančne si polepšiť. „Teda ak príde ponuka na 15-percentné zvýšenie mzdy, zamestnanec ju zoberie a prejde ku konkurencii. Navyše takouto zvýšenou fluktuáciou sa tlak na zamestnávateľov ešte viac zintenzívni,“ dodal M. Malo.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: