Ľudia na Slovensku začali reálne, teda po očistení o infláciu, zarábať viac ako v roku 1989 až v rokoch 2007 až 2008. Upozornila na to analytička Wood & Company Eva Sadovská. Takmer celý prepad reálnych miezd bol podľa nej zaznamenaný najmä v porevolučných rokoch v dôsledku viacerých devalvácií koruny, striktných ekonomických reforiem a súvisiaceho prudkého rastu cien. V súčasnosti ľudia zarábajú v priemere reálne o zhruba 30 percent až 35 percent viac ako v roku 1989.


Na druhej strane, v minulom režime byť bez práce takmer nebolo možné, ale začiatkom 90. rokov vyskočila miera nezamestnanosti na dvojciferné hodnoty. Vysoké úrovne nezamestnanosti pocítili ľudia aj v dôsledku hospodárskej krízy spred vyše desiatich rokov. Naopak, tesne pred vypuknutím pandémie sa evidovanej miere nezamestnanosti na Slovensku podarilo dostať na historicky najnižšie úrovne pod päť percent.

Koronakríza spôsobila nárast nezamestnanosti na úroveň osem percent. V aktuálnom roku sa jej podľa analytičky podarilo dostať pod úroveň šiestich percent.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: