Ministerstvo financií predložilo na rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady SR vyrovnaný rozpočet. Ide len o formálny návrh, keďže zákon prikazuje vláde pripraviť vyrovnaný rozpočet. Nová vláda týmto pravidlom už nebude viazaná a preto bude môcť predložiť realistický rozpočet s deficitom.


Vláda musela pripraviť vyrovnaný rozpočet vzhľadom na to, že poslanci jej nevyslovili dôveru a zároveň nezmenili ani zákon o dlhovej brzde. Ministerstvo pripomína, že vyrovnaný rozpočet na budúci rok nie je realistickým scenárom, nakoľko s nástupom novej vlády táto sankcia pominie. Ministerstvo v súčasnej situácii ani neodporúča schválenie vyrovnaného rozpočtu.

„Návrh vyrovnaného rozpočtu máme povinnosť pripraviť na základe ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, no ministerstvo financií, ani ja osobne, nebudem v tejto chvíli iniciovať a odporúčať schválenie tohto návrhu v pléne parlamentu. Naopak, budeme aktívne upozorňovať na riziká takejto obrovskej konsolidácie v súčasnosti,” povedal minister financií Michal Horváth s tým, že k vyrovnanému rozpočtu sa musí štát prepracovať postupne, aby nepoškodil ekonomiku.

Ak by prešiel vyrovnaný rozpočet na budúci rok, musel byť štát znížiť svoje výdavky o sedem percent HDP. Takýto krok by podľa ministerstva poškodil celú ekonomiku. Tá by padla o takmer 6,5 percenta, mzdy by klesli o štyri percentá a pribudlo by približne 130-tisíc nezamestnaných.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: