Cez jarné prázdniny sa mnoho rodín vyberie na lyžovačku na Slovensko či do zahraničia. Poisťovne upozorňujú na to, aby lyžiari nezabudli na poistenie. To je dokonca v niektorých prípadoch povinné.


Podľa ČSOB Poisťovne v počte poistných hlásení zo zahraničných lyžovačiek dlhodobo vedú krajiny ako Rakúsko, Taliansko a Francúzsko. Náklady na ošetrenie sa môžu vyšplhať na tisícky eur a to aj v prípade, ak má klient Európsky preukaz zdravotného poistenia.

„Napríklad náklady na ošetrenie trojitej zlomeniny ramennej kosti mladého tínedžera pri vlaňajšej marcovej lyžovačke v Rakúsku sa vyšplhali na 5 402 eur, nakoľko bol nutný jeho letecký prevoz zo zjazdovky rovno na operačný sál. Náklady na ošetrenie lyžiarky na talianskom svahu s viacnásobnou zlomeninou nohy sa vyšplhali na 2 010 eur za prevoz vrtuľníkom. Jej samotná liečba bola následne krytá z takzvané jednotného európskeho zdravotného poistenia,“ vraví riaditeľka Odboru vývoja produktov v ČSOB Poisťovni Michaela Pardubská.

Cestovatelia, ktorí chcú použiť Európsky preukaz zdravotného poistenia by mali vedieť, že na jeho základe môžu v krajinách EÚ využívať rovnakú zdravotnú starostlivosť ako domáci obyvatelia. Ak sa v danej krajine za niečo pripláca, musia za to zaplatiť aj Slováci. „Preukaz tiež neplatí v súkromných zariadeniach a blízko zjazdoviek sa nachádzajú často práve tie. Zdravotné poistenie tiež nekryje náklady na letecký transport horskou záchrannou službou, prevoz do SR, ani repatriáciu telesných pozostatkov,“ vysvetľuje M. Pardubská.

Upozorňuje, že okrem cestovného poistenia by lyžiari nemali zabudnú ani na pripoistenie zodpovednosti za škody. Z neho sa vyplácajú škody, ktoré klienti spôsobia iným ľuďom. „Evidujeme napríklad prípad z rakúskeho svahu, kedy sme nášmu klientovi vyplácali v rámci zodpovednosti za škodu poistné plnenie vyše 30 000 eur. V Taliansku je takéto pripoistenie od minulého roka dokonca povinné zo zákona a za jeho porušenie hrozí pokuta vo výške 100 až 150 eur a odobratie skipasu,“ hovorí M. Pardubská.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: