Celkový objem nákladnej prepravy v septembri tohto roka medziročne dosiahol nižšie hodnoty ako pred rokom (18,1 milióna ton, pokles o 8,3 %). Osobná doprava zaznamenala v septembri medziročný nárast počtu cestujúcich o 8,7 percenta a dosiahol 54,8 milióna osôb, čo predstavovalo druhú najvyššiu hodnotu v tomto roku.


Podniky prepravili po ceste 12,8 milióna ton, čo bolo o 1,6 percenta viac ako pred rokom. Objem tovaru prepravovaného po železnici medziročne poklesol o 11,2 percenta, vlakmi sa previezla viac ako šestina tovaru. Vodná, letecká či potrubná doprava a skladové i pomocné činnosti zaznamenali medziročný pokles o takmer 37 percent.

Počet cestujúcich vo vlakoch sa zvýšil o 14 percent a mestská hromadná doprava prepravila o 11,4 percenta viac osôb ako vlani. Cestná doprava sa podieľa na preprave cestujúcich až 88 percent. Výkony osobnej dopravy zohľadňujúce aj dĺžku ciest dosiahli 823 miliónov osobokilometrov, oproti vlaňajšku boli vyššie o viac ako pätinu. Vysoký medziročný rast ovplyvnil nárast prepravných vzdialeností prevažne v železničnej doprave, kde počet najazdených osobokilometrov vzrástol o 18,3 percenta.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: