Hoci daňové priznanie treba tradične podať v posledný marcový deň, štát umožňuje daňovníkom, aby si tento termín jednoduchým oznámením posunuli o tri a v prípade príjmov zo zahraničia až o šesť mesiacov. Kto využije odklad daňového priznania, môže zároveň profitovať z toho, že sa mu neskôr zmení výška odvodov.


Odvody do Sociálnej poisťovne sa živnostníkom menia každý rok od 1. júla podľa zárobkov v predchádzajúcom kalendárnom roku. Ak niekto zarobil viac ako v predchádzajúcom roku, odvody mu môžu vzrásť. A ľuďom, ktorí doteraz odvody neplatili vôbec, no vlani prekročili stanovený príjem, môže od 1. júla vzniknúť povinnosť platiť odvody.

Tento dátum platí len pre ľudí, ktorí podajú daňové priznanie v riadnom termíne. Ak si niekto posunie termín na priznanie daní o tri mesiace, Sociálna poisťovňa mu nový výšku odvodov vymeria až od 1. októbra. Živnostníci pritom nemusia nič doplácať, keď v sociálnom poistení neexistuje ročné zúčtovania.

No ak má niekomu podľa minuloročného zárobku výška odvodov na sociálne poistenie klesnúť, je pre neho lepšie, ak podá daňové priznanie v riadnom termíne. Ak by si túto povinnosť odložil, odvody mu klesnú neskôr.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: