Podľa podnikateľov by štát nemal určovať, kedy môžu byť obchodné prevádzky otvorené. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS), v ktorom si to 84,6 percenta účastníkov prieskumu. Reagujú tak na návrh niektorých poslancov parlamentu na zákaz nedeľného predaja, ktorí sa v ňom odvolávajú aj na verejnú mienku.


„V systéme voľného podnikania to vnímajú ako nezmysel. O otváracích hodinách by podľa nich mal slobodne rozhodovať zamestnávateľ po dohode so zamestnancami. Tí kvôli príplatkom totiž radi pracujú aj počas víkendov,“ tvrdí PAS.

Opačný názor má 13,5 percenta opýtaných podnikateľov. Regulácia predajného času zo strany štátu je podľa nich v poriadku, nedeľa má patriť rodine a oddychu. Argumentujú tým, že čas predaja počas víkendov je obmedzený aj v štátoch ako Rakúsko, Nemecko, či Maďarsko a Poľsko, kde podobné opatrenia nedávno zaviedli tiež.

Podnikatelia sú však jednotní v názore (96,4 %), že opatrenia podobného typu by mali byť vopred diskutované s dotknutými subjektmi aj s odborníkmi z danej oblasti.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: