Minister financií Igor Matovič dnes predstavil, ako si predstavuje zvyšovanie platov zdravotných sestier. Za cieľ si pritom dal, aby platy sestier na Slovensku boli k pomere k priemernej mzde vyššie ako na Slovensku.


Na základe valorizačného automatu by mali všetkým zdravotníkom vzrásť od januára platy o 6,88 percenta. I. Matovič chce okrem toho chce zvýšiť koeficienty a započítavať roky praxe tak ako pri štátnych zamestnancoch.

Sestra vykonávajúca odbornú pracovnú činnosť má v súčasnosti koeficient 0,89. To znamená, že jej základná mzda je 0,89 násobok priemernej mzdy. I. Matovič chce tento koeficient navýšiť na 1.

Okrem toho chce tento koeficient navýšiť o jedno percento za každý odpracovaný rok. Maximálne sa takto započíta 20 odpracovaných rokov.

Ak by sestry prijali tento návrh, ich nástupný minimálny plat by sa v budúcom roku zvýšil o 20 percent. Sestry s praxou minimálne 20 rokov, by si v budúcom roku mali podľa I. Matoviča polepšiť o 44,3 percenta.

Pôrodným asistentkám, ktoré vykonávajú špecializovanú činnosť, by mal podľa Matovičovho návrhu vzrásť od januára koeficient z 1,06 na 1,1. K tomu by sa im pripočítalo 1 percento z priemernej mzdy za každý odpracovaný rok. Sestra s 10-ročnou praxou by si podľa Matoviča vďaka tomu mala v budúcom roku polepšiť približne o 21 percent.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: