V prvom štvrťroku tohto roku dosiahla miera nezamestnanosti úroveň 6,2 percenta. Medziročne tak nezamestnanosť klesla o 0,2 percentného bodu. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


Celkovo bolo podľa výberového zisťovania bez práce 169,8 tisíca ľudí. Vlani na začiatku roku bolo na Slovensku približne o 5-tisíc nezamestnaných viac.

„Väčšinu spomedzi nezamestnaných, takmer 108-tisíc osôb, tvorili ľudia bez práce jeden rok a viac. Ich počet však medziročne klesol o 7 % a ich podiel spomedzi nezamestnaných dosiahol 63,5 %. Krátkodobá nezamestnanosť medziročne stúpla takmer o 6 % na 61,9 tisíc osôb, ide o ľudí, ktorí boli bez práce kratšie než 12 mesiacov,“ povedala hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

Z regionálneho hľadiska počet nezamestnaných medziročne klesol v polovici krajov. „Relatívne najviac nezamestnaných ubudlo v Žilinskom kraji (o 13,8 %) a v Banskobystrickom kraji (o 12,1 %). Najviac nezamestnaných bolo naďalej v Prešovskom kraji (vyše 45 tis. osôb) a v Košickom kraji (takmer 37 tis. osôb),“ doplnila J. Morháčová.

Počet ľudí, ktorí sú dlhodobo bez práce, výrazne klesol
Zdroj: ŠÚ SR

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: