Poisťovňa Novis nesúhlasí s rozhodnutím Národnej banky Slovenska (NBS), ktorá jej odobrala licenciu. Poisťovňa preto pripravuje správnu žalobu a požiada súd o odklad účinnosti rozhodnutia. Informovala o tom v tlačovej správe. „Novis je presvedčený, že rozhodnutie NBS je nesprávne a založené na chybnom vyhodnotení faktov a nesprávnom uplatnení príslušných zákonov,“ uvádza poisťovňa v stanovisku.


Poisťovňa tvrdí, že v rozhodnutí od NBS je množstvo chýb. „Naviac, všetky dôkazy, ktoré Novis doručil NBS boli odignorované. A to dokonca aj znalecký posudok súdneho znalca z Viedne, ktorý konštatuje, že NBS pre účely tohto rozhodnutia skreslila Solvency súvahu Novisu do takej miery, že znalec v súvislosti s postupom NBS použil pojem falzifikácia,“ dodáva poisťovňa.

Keďže prišla o licenciu, nemôže uzatvárať nové poistné zmluvy, ale pre existujúcich klientov sa nič nemení. Naďalej majú platné dohodnuté poistné krytie ako aj povinnosť platiť poistné. Poisťovňa tvrdí, že má v prípade slovenských klientov vyššie technické rezervy, než sú ich odkupné hodnoty.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: