Práca je to, čo nás živí. Niekedy máme možnosť jej výberu, inokedy sme povinní prijať pracovnú ponuku, aká nám prišla pod ruku. V oboch prípadoch, ak ide o sedavé zamestnanie, sme prikovaní ku stoličky a ani netušíme, aký vplyv má na naše zdravie. A dokonca aj na to duševné.

Nepodceňujme spôsob, akým sedíme

Bolesť a stuhnutosť svalov, zlé držanie tela a následné bolesti krčnej chrbtice či chrbta ako celku. Aj to sú príznaky nesprávneho sedenia, ktoré v konečnom dôsledku môžu viesť k únave, nižšej produktivite a koncentrácii. Každý svedomitý zamestnanec sa takýmto veciam chce určite vyhnúť, a tak by mal zvážiť zaobstaranie si ergonomickej kancelárskej stoličky.

Stolička s ergonomickými funkciami

Dôležitá je nastaviteľnosť. To znamená, že každá kvalitná stolička musí mať rôzne funkcie a sklápacie mechanizmy. Dôvod je jednoduchý. Treba sa prispôsobiť stavbe tela, ktorú máme všetci inú a poskytnúť jej optimálnu polohu počas celého pracovného dňa. Výhodou je napríklad synchrónna mechanika, kedy sa podľa sklonu operadla upraví náklon sedadla.Takéto dynamické sedenie udržiava svaly aktívne, a to počas celého sedenia. Plusom je aj dvojdielna opierka, ktorej každá časť sa pohybuje do všetkých strán, a tak poskytuje ideálnu oporu.

Lepšia cesta k cieľom

Plánovanie mesačných cieľov, ekonomické činnosti, dlhé meetingy či občasné pohovory sú aktivity, pri ktorých náš mozog funguje na plné obrátky. Výkon závisí od jeho plného prekrvenia, ktoré nenastane, pokiaľ chrbtici neposkytneme prirodzené zakrivenie a nepodporíme tým správne dýchanie.

Čím viac sa sústredíme, tým lepší výsledok dosiahneme. Pokiaľ sa nám teda na stoličke dobre sedí, nič nás nerozptyľuje. Žiadna bolesť ani diskomfort.Či už vedieme pracovné stretnutia, porady, prednášky alebo školenia, aj v týchto prípadoch je dobrým ťahom usadiť svoje obecenstvo do vyššej triedy. Keď sa budú cítiť príjemne, môže to pozitívne ovplyvniť ďalšie naše méty a možno aj tie ich.

Prečo investovať do kancelárskej stoličky? Zamerajte sa na jej ergonomické funkcie
Zdroj foto: Karat / Adobestock.com

Každý máme právo výberu

Dnes už nenapredujú iba technické vymoženosti, ale aj dizajn, a to od použitia rôznych farieb až po výrobné materiály. Najbežnejším poťahom je látka, tá je však nedostatočne priedušná. Dlhá životnosť sa pripisuje koži s ľahkou údržbou, avšak aj tá vie v lete potrápiť. Optimálnu cirkuláciu vzduchu poskytuje sieťovina.

Skvelé prevedenie a rozmanité vlastnosti v sebe spájajú jedinečný prvý dojem, ktorý je dôležitý nielen pre podnikateľov, ale aj pre bežných užívateľov kancelárskych priestorov.  Ak teda chceme spraviť niečo pre seba, tak určite to bude investícia do správneho sedenia. Nie je to iba o prevencii zdravotných komplikácií. Dôležitá je aj psychická pohoda, pretože chodenie do práce môže byť aj radosťou.