Priemerná nominálna mesačná mzda v auguste tohto roka medziročne vzrástla vo všetkých sledovaných odvetviach. V deviatich z desiatich sledovaných odvetví mzdy dolali inflácii a predbehli rast cien. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


Najviac, o 17,5 percenta sa zvýšili mzdy v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, zamestnanci tohto odvetvia zarobili v auguste v priemere 726 eur, najmenej z mesačne sledovaných odvetví. O viac ako 12 percent rástla mzda vo veľkoobchode na 1 432 eur a v stavebníctve na 1 035 eur. O vyše 11 percent narástli zárobky v maloobchode (1 093 eur) a vo vybraných trhových službách (1 378 eur). O vyše desať percent sa zvýšili platy v predaji a oprave motorových vozidiel na 1 370 eur a v doprave a skladovaní na 1 307 eur.

Najvýraznejšie rástli (o 8 %) reálne mzdy v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev. Úroveň rastu o tri percentá prekročili vo veľkoobchode a v stavebníctve. V ostatných odvetviach sa medziročný rast reálnych miezd pohyboval od 0,1 percenta v ubytovaní do 2,4 percenta v maloobchode. K reálnemu poklesu zárobkov o 1,7 percenta prišlo len v informáciách a komunikácii.

Priemerná mzda na Slovensku v auguste vzrástla všade. Infláciu nepredbehla len v jednom odvetví
Foto: ŠÚ SR

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: