Dôchodkovým fondom v druhom pilieri sa tento rok nedarí. Kým vlani dosahovali vysoké zisky, tento rok sa na nich podpisuje prepad akciových trhov. V mínuse sú všetky fondy a tento prepad sa v posledných týždňoch ešte zvyšuje.


Podľa údajov Asociácie dôchodkových správcovských spoločností k minulému piatku predstavoval pokles od začiatku roku v garantovaných fondoch 3,79 až 9,83 percenta. Napriek tomu sú všetky fondy od svojho vzniku stále v pluse. Priemerné ročné zhodnotenie v nich dosahuje 1,17 až 1,82 percenta.

Medzi negarantovanými fondmi sú tohtoročné straty výrazne vyššie ako v garantovaných. Od začiatku roku sa hodnota dôchodkovej jednotky vo fondoch vo väčšine fondov prepadla o 11,55 až 17,49 percenta. Z tohto rozpätia sa vymyká len akciový fond od 365.life. Ten od začiatku roku do 17. júna vykázal stratu vo výške 28,43 percenta.

Akciový fond od 365.life tohtoročnou stratou dokázal vymazať už všetky svoje doterajšie zisky od svojho vzniku v roku 2005. Hodnota dôchodkovej jednotky bola v piatok 17.júna nižšia ako pri založení tohto fondu. Priemerné ročné zhodnotenie je tak záporné na úrovni -0,005 percenta.

Ostatné negarantované fondy si naďalej zachovali plusové zhodnotenie od svojho vzniku. V jednotlivých fondoch dosahuje priemerné ročné zhodnotenie od vzniku 2,04 až 9,31 percenta. Všetky indexové fondy majú pritom priemerné ročné zhodnotenie nad úrovňou siedmich percent.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: