Rafinériám môže teraz závidieť aj Silicon Valley, tržby im medziročne rástli o vyše 70 percent. Vo svojej analýze na to upozornil akciový stratég Saxo Bank Peter Garnry. Ako dodal, kým trvajú obmedzenia v dodávkach ropy, tieto rafinérske marže zostanú vysoké.


„Otázkou je, ako dlho tento nový zlatý vek potrvá. Môžeme však očakávať, že energetický trh zostane pod tlakom až dovtedy, kým do odvetvia neprídu výraznejšie potrebné investície. A nato to zatiaľ nevyzerá,“ vysvetľuje akciový stratég.

P. Garnry tiež upozorňuje, že u technologických spoločností, ktoré sa predtým tešili rýchlemu rastu pozoruje spomalenie, kým klasické odvetvia s nízkym rastom, naopak zrazu rastú „raketovou rýchlosťou“.

„Siedmim najväčším verejne kótovaným rafinériám na svete za posledný rok rastú tržby v priemere o 73 percent. Pre porovnanie, rastový víťaz pandémie Zoom Video, rastie medziročne iba o 21 percent,“ vysvetľuje svoju narážku na Silicon Valley.

Dôvodom rastu tržieb podľa neho je, že rozdiel medzi cenou rafinérskych produktov a cenou ropy stúpol na najvyššiu úroveň za posledných desať rokov. Týka sa to benzínu, leteckého benzínu aj nafty. „Cena nafty dosiahla napríklad na východnom pobreží USA najvyššiu úroveň od začiatku roku 1990. Môžeme očakávať, že táto éra tu ešte s nami zostane a zapíše sa do dejín ako zlatá éra rafinérií,” dodal P. Garnry.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: