Po uvalení množstva sankcií na Rusko pre jeho útok na Ukrajinu sa objavili hlasy, že Rusko by sa mohlo vyhnúť sankciám vďaka kryptomenám. Hlavný kryptoanalytik Saxo Bank Mads Eberhardt tvrdí, že takéto niečo je nepravdepodobné.


Hlavným dôvodom podľa neho je, že prevádzkovanie činnosti spadajúcej pod sankčný zoznam prostredníctvom kryptomeny ako prostriedku výmeny samé o sebe túto činnosť nelegalizuje. Okrem toho, ak niekto využíva kryptomeny na obídenie sankcií, malo by byť jednoduché ho identifikovať a zastaviť, keďže kryptomeny sú verejné. Svoju úlohu navyše zohráva aj to, že ruský kryptotrh je pomerne nelikvidný, čo výrazne sťažuje obchádzanie sankcií.

Špekulácie, že Rusko bude obchádzať sankcie pomocou kryptomien, podnietil nárast obchodovania s kryptomenami voči rubľu po zavedení nových sankcií koncom februára. Obchody dosiahli vrchol 24. februára, keď sa hodnota transakcií vyšplhala na 70,7 milióna dolárov. Podľa M. Eberhardta to vzhľadom na veľkosť Ruska nie je až tak veľa. Už o týždeň objem obchodov klesol o polovicu. „To naznačuje, že trh nie je likvidný a nie je schopný umožniť výrazné obchádzanie sankcií, a to bez ohľadu na to, či hovoríme o objeme 70,7 milióna USD alebo 34,1 milióna USD za deň,“ vraví M. Eberhardt.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: