Rok 2022 investorom zatiaľ veľa radosti nepriniesol. Podľa Saxo Bank len dva investičné koše vykazujú v tomto roku dvojciferné výnosy. V miernom pluse je aj cestovný ruch.


Tými dvomi výkonnými košmi sú komodity a obranný priemysel. Kým komodity si doteraz pripísali 33 percent, obrana si polepšila takmer o 22 percent. „Desivá situácia na Ukrajine katapultovala akcie zbrojárskych firiem medzi najdôležitejšie, keďže ešte aj krajiny, ktoré dlho odolávali, vrátane Nemecka v najbližších rokoch radikálne zvýšia svoje vojenské výdavky,“ vraví investičný stratég Saxo Bank Peter Garnry.

Vojna podľa neho posilnila býčí beh aj v komoditách, ktorým dominuje ropa a plyn. To, že Európska únia sa snaží stať nezávislou od ruských energetických zdrojov a stále stúpa aj riziko svetovej potravinovej krízy, sa prejavuje aj na cene potravinových komodít.

„Popri všetkom, čo sa deje vo svete, sú komodity pripravené na hrať naďalej mimoriadne dôležitú rolu pre investorov v novom inflačnom režime. To isté platí pre akcie obrany,“ vraví P. Garnry.

Vojna by podľa neho mohla pomôcť firmám kybernetickej bezpečnosti, ktoré by mohli v rebríčku stúpnuť. „Vidíme, že online priestor zohráva v tejto vojne významnú úlohu. Oprávnene sa teda domnievame, že jednotlivci, firmy aj štáty posilnia v najbližších mesiacoch a rokoch svoju online bezpečnosť,“ hovorí odborník.

Dodáva, že blízka budúcnosť nebude pre akcie jednoduchá. „Môžeme očakávať významné preceňovanie akcií. Komodity sú aktívom, ktoré pravdepodobne prinesie najväčšie zisky a to aj v prípade, že sa situácia na Ukrajine, vyrieši,“ tvrdí. Investorom preto radí doplniť svoje portfólio práve o tieto tituly.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: