Situácia v sektore hotelov, reštaurácií a kaviarní (HORECA) v súvislosti s energetickou krízou je i naďalej alarmujúca. Tvrdí to Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS), podľa ktorej podniky svoju nádej vkladali do avizovanej kompenzačnej výzvy, ktorá by im pomohla pokryť aspoň časť nákladov z minulého roka.


Výzvu za mesiace od októbra do decembra minulého roka však ministerstvo hospodárstva pravdepodobne nezverejní. Argumentuje tým, že na to chýba politická vôľa. „Z osobných stretnutí na ministerstve hospodárstva vyplynulo, že spustenie výzvy a kompenzácie pre podniky za štvrtý kvartál minulého roka sú výhradne politickým rozhodnutím, na ktoré, žiaľ, momentálne chýba politická vôľa, čo považujem za neprípustný hazard s tisícami podnikov,“ zdôrazňuje prezident AHRS Marek Harbuľák.

Od októbra do decembra minulého roka nakupovala takmer polovica prevádzok energie za vyššie ako zastropované ceny. Vtedy podľa asociácie aj vznikli väčšine prevádzok v HORECA sektore nedoplatky za energie. Asociácia vyzýva vládu a predsedov jednotlivých koaličných strán, aby v súvislosti s energetickou krízou začali urýchlene skutočne plniť svoju úlohu.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: