Hrubý domáci produkt Slovenska v treťom štvrťroku medziročne stúpol v stálych cenách o 1,1 percenta. Objem HDP v bežných cenách vzrástol o 11 percent na 32,2 miliardy eur. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


„Jednotlivé odvetvia ekonomiky si udržali mierny rast hrubej pridanej hodnoty aj v 3. štvrťroku 2023. Objem hrubej pridanej hodnoty v bežných cenách dosiahol 29,4 miliardy eur, čo bolo v stálych cenách 22,1 miliardy eur. Rast tejto kľúčovej zložky HDP tak medziročne predstavoval 2,6 %,“ uviedla hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

Z desiatich skupín odvetví si až osem pripísalo medziročné zvýšenie hrubej pridanej hodnoty. „Najväčší vplyv mal rast priemyslu o 4,9 %, toto váhovo najvýznamnejšie výrobné odvetvie tvorilo v aktuálnom štvrťroku takmer tretinu pridanej hodnoty ekonomiky. Medziročné zvýšenie pridanej hodnoty tohto odvetvia podporila najmä výroba dopravných prostriedkov o 16,3 %, výroba výrobkov z gumy a plastu o 25,7 %, ako aj výroba potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 12,1 %. Z významnejších odvetví priemyslu pokles zaznamenala výroba kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 4,3 % a odvetvie výroby strojov a zariadení o 4 %,“ vraví J. Morháčová.

Veľkoobchod, ktorý tvorí druhú najvýznamnejšiu skupinu odvetví, stúpol o 4,4 percenta. Najväčší rast sa prejavil najmä vo veľkoobchode a maloobchode, oprave motorových vozidiel a motocyklov o 7,3 %. Doprava rástla miernejšie, o 1,8 %.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: