Informácie o údajnej dohode na zavedení „kompenzácií pre zamestnávateľov“ považujú zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) za zavádzajúce a i naďalej požadujú stiahnutie návrhu novely Zákonníka práce z rokovania parlamentu. Firmy tak v tlačovej správe reagovali na vyjadrenia opozičnej strany Smer-SD v súvislosti s návrhom novely, ktorá počíta s opätovným naviazaním mzdových príplatkov za prácu počas víkendov a noci na minimálnu mzdu.


Kritika zo strany zamestnávateľov a verejné výzvy na stiahnutie návrhu nakoniec podľa firiem spôsobili, že strana Smer-SD verejne oznámila, že do novely zapracuje takzvanú „kompenzáciu pre zamestnávateľov“. Odvoláva sa pritom na dohodu, ku ktorej malo dôjsť na spoločnom stretnutí na ministerstve práce, ktorého sa však poslanci Smeru-SD podľa RÚZ nezúčastnili.

„Napriek tomu, že na rokovaní návrh o kompenzačnej doložke skutočne zaznel, k žiadnej spoločnej dohode nedošlo. Považujeme za neprijateľné, aby opoziční poslanci zneužívali neexistujúcu dohodu na presadenie novely v parlamente a aj naďalej trváme na jej stiahnutí,“ konštatuje viceprezident RÚZ Jozef Špirko.

Republiková únia zamestnávateľov už niekoľko týždňov verejne upozorňuje na nedostatky poslaneckého návrhu z dielne Smeru-SD. Sporne vnímajú predovšetkým to, že navrhované rozmrazenie mzdových príplatkov prešlo v parlamente v časoch extrémnej inflačnej a energetickej krízy „v tichosti“ až do druhého čítania, a to bez akejkoľvek diskusie s jednotlivými sociálnymi partnermi či prezentáciou dopadov na podnikateľský sektor a zamestnanosť.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: